helpfile

helpfile

Kína a világelső AI-használatban

2024. július 10. - Helpfile

A felmérések szerint a generatív AI bevezetésében, használatában Kína lett a világelső.

Világszerte 1600 döntéshozót vontak be különféle iparágakban (banki, biztosítási, egészségügyi, telekom, gyártás, kereskedelem, energia) egy felmérésbe, amit az amerikai AI-és analitikai szoftvercég, az SAS és a Coleman Parkes Research végeztek. Ez alapján a generatív AI bevezetése, használata terén Kína a világelső.

Ott ugyanis a válaszadók 83 százaléka használ AI-t, ami magasabb, mint az USA-ban kapott 65 százalékos arány. A globális átlag 54 százalék volt.

Elemzők szerint ez jelzi, hogy Kína igen gyors tempóban halad az AI-piacon, a ChatGPT sikere után tucatnyi cég indított saját megoldást. A múlt héten az ENSZ már közölte, hogy a WIPO adatai szerint a szabadalmi AI-versenyben Kína vezet, 2014 és 2023 között több mint 38 ezret védettek le ugyanis, szemben az USA 6276 szabadalmával.

Bár sok nemzetközi szolgáltató nehézségekkel küzd Kínában, az ország erős hazai piacot épített ki. Az üzleti AI-használat a várakozások szerint tovább erősödik majd, mivel árháborúval csökkentik az LLM-modellek költségeit.

A SAS szerint Kína CAM terén is világelső (folyamatos, automatizált monitoring), ami ugyan ellentmondásos, de széles körben használt AI-megoldás. A felhasználók tevékenységéről, viselkedéséről, kommunikációjáról adatok tömegeit gyűjtik és elemzik, ami a magánszférát sértheti az SAS szerint, mivel az érintettek nem tudják, milyen kiterjedt az adatgyűjtés és mire használják azokat. A folyamat a SAS szerint sokszor nem átlátható, az algoritmusok védettek, így a hibák vagy visszaélések miatt az érintettek sem vonhatóak felelősségre.

Az amerikai pénzügyminiszter ezzel párhuzamosan jelezte egy amerikai képviselőházi meghallgatáson, hogy az AI kapcsán azokat a technológiákat igyekeznek megcélozni kizárólag szűk körben, amelyek kritikusak és a katonai vagy kibercélokhoz kötődnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://helpfile.blog.hu/api/trackback/id/tr6018444057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása